PSIHOLOŠKO SVETOVANJE IN SPLETNI PROGRAMI ZA LAŽJO POT SKOZI ŽALOVANJE.

Kako podpreti bližnjega, ki žaluje?

E-priročnik za tiste, ki želite podpreti svoje bližnje, prijatelje in znance, ki žalujejo. Ta priročnik, s praktičnimi nasveti in usmeritvami, je primeren zate, če:

 • želiš žalujočim v tvojem življenju znati stati ob strani, ko jim je težko.
 • ne veš, kako se obnašati ob žalujočih – kaj reči in narediti ter kdaj izbrati tišino.
 • želiš bolje razumeti proces žalovanja (kaj je v njem normalno in kaj ni).
 • te zanima kaj žalujoči potrebujejo v različnih delih procesa žalovanja (nekaj tednov, mesecev, let in desetletij po izgubi)
 • bi žalujoče rad_a podprl_a z manj strahu, nerodnosti in občutka, da se vsiljuješ.
 • želiš lažje prepoznati in upoštevati želje, potrebe ter meje žalujočih.
 • bi rad_a vedel_a, s katerimi dejanji in besedami najpogosteje nevede prizadenemo žalujoče in s katerimi jih lahko podpremo.

Potem si več o vsebini priročnika preberi spodaj in ga dodaj v košarico.

25 

Opis

V 78 stranskem priročniku te čakajo vpogledi, s katerimi boš lažje razumel_a in podprl_a žalujoče v svojem življenju. Če tisti, s katerimi si žalujoči deli življenje, vedo, kako mu sočutno in pogumno stati ob strani, bo namreč njegova pot po izgubi, kljub neizmerni teži, lažja. Če tega ne vedo, pa nastanejo dodatne zgodbe o zlomljenih srcih, ki jih v zgodbah žalujočih Slovencev, ki pri meni iščejo podporo, slišim dnevno.

Priročnik sem napisala kot psihologinja in kot nekdo, ki že 19 let živi s svojim žalovanjem, podpira druge žalujoče v svojem življenju ter je na lastni koži preizkusil, kako pomanjkanje tega znanja oddaljuje naša srca, ko bi se morala povezati. Zavedam se, da nas nihče ne nauči, kako se obnašati ob žalujočem, kaj potrebuje, kako razumeti, prepoznavati in se odzvati na njegove potrebe, ko za to, da jih deli, sam pogosto težko najde besede in energijo, ali pa to zmore le v obliki frustracije.

Skozi zgodbe, vprašanja in vaje za samo-raziskovanje vam priročnik tako razkrije mnoge skrite obraze žalovanja ter temeljne informacije o procesu žalovanja, ki vam bodo pomagale kakovostneje podpreti svoje prijatelje, znance in družinske člane.

Čakajo vas še:

 • predlogi podpornih besed in aktivnosti v štirih najpomembnejših delih procesa žalovanja (v obdobju šoka in zanikanja, akutnem obdobju, obdobju povrnitve in pri nekaterih izgubah vseživljenjskem delu žalovanja),
 • predlogi za podporne SMSe.
 • seznam besed in dejanj, ki se jim (večinoma) raje izogibajmo, z razlago zakaj je to smiselno, in predlogi, za katere besede in dejanja jih zamenjati, da spodbudimo iskrenejše in lažje pogovore z žalujočim in o pokojniku.
 • praktični predlogi, ki vam bodo pomagali ustvarjati sočuten prostor tako za neprijetna kot za prijetna čustva
 • predlogi, ki vam bodo pomagali podporno reagirati na občasno pojavljajoče samomorilne misli žalujočih
 • odgovor na vprašanje kdaj in kako je smiselno nekoga, ki ti veliko pomeni, usmeriti po dodatno strokovno podporo ter zakaj in kako je ob podpiranju drugih žalujočih treba poskrbeti zase.

Pogosta vprašanja

Je smiselno, da priročnik preberem tudi, ko želim bolje podpreti ljudi, s katerimi žalujemo po izgubi enake osebe?
Da. Priročnik ti bo pomagal bolje razumeti in upoštevati raznolikost naših potreb v procesu žalovanja. Tako boš lahko jasneje sporočal_a svoje želje, postavljal_a meje in izboljšal_a svoje odnose z bližnjimi, ki žalujejo drugače kot ti. Če iščeš priročnik, ki ti bo v procesu žalovanja pomagal bolje razumeti sebe in si izkazovati več sočutja, pa klikni sem.

Lahko s priročnikom bolje podprem le družinske člane? Kaj pa, če želim podpreti znanca ali sodelavca?
Z znanjem iz priročnika boste lažje podprli tudi svoje prijatelje, bežne znance in sodelavce, ki žalujejo ob vas. Če si želite več znanja kot vodja v delovnem okolju, pa kliknite na to stran.

Lahko priročnik dobim tudi v tiskani obliki? Knjige raje držim v rokah!
Priročnik za zdaj dobiš le v e-obliki, na svoj e naslov. Tako je mnogim bliže, saj si to temo (za zdaj) želijo odpirati brez nujne vednosti drugih v svoji okolici (tj. brez paketa, ki pride domov, in pa vprašanj, ko nekdo vstopi v sobo, ko bereš knjigo). Seveda pa je priročnik v formatu A4 in si ga tisti, ki knjige raje držite v rokah, za svojo osebno uporabo lahko natisnete ter ga položite na družinsko polico.

Kaj pa, če si potem, ko preberem priročnik, želim še delavnico?
Priročnik lahko dobiš tudi v paketu z delavnico – na njej dobiš mojo dodatno razlago, izpostavitev ključnih delov priročnika in mi lahko postaviš svoja dodatna vprašanja. Če mi ob prijavi sporočiš, da si si priročnik kupil_a v času, ko prijava na delavnico ni bila mogoča, prejmeš kodo za popust ob nakupu delavnice.

Psihološka svetovanja in spletni programi za lažjo pot skozi žalovanje.

Ustvari način žalovanja, ki dolgoročno podpira tvoje življenje.

Skupaj skozi žalovanje je program, v katerem globoko raziskujemo svoja čustva, misli in potrebe, da svojo pot z žalovanjem dolgoročno živimo čim lahkotneje in iskreneje. Program. v katerem se učiš sočutnejše in samozavestneje komunicirati s seboj in drugimi. Program za tiste, ki si želite najti svojo notranjo moč in svoj proces žalovanja prilagoditi tako, da bo upošteval vašo preteklost, sedanjost in prihodnost.

Ker si želim program ponuditi tistim, ki jih trenutno lahko da največ, te tukaj čaka vstopni vprašalnik. Z njim pa mi pomagaš zagotoviti tudi, da je vsebina čim bolj prilagojena tvojim potrebam. Odgovore bom videla samo jaz in jih brez tvoje privolitve ne bom delila z nikomer. Moj odgovor lahko pričakuješ v roku dveh delovnih dni. Prosim poglej tudi med promocije in vsiljeno pošto.

Če ne najdeš besed ali če ti je lažje, če se z mano pogovoriš, me lahko za prijavo ali z vprašanji pokličeš tudi na 051368857.

Postavi trdne temelje za bolj sočuten način žalovanja in življenja.

Mala šola žalovanja za odrasle je nastala, ker so nas v šoli o žalovanju žal naučili premalo. Ker smo zaradi tega v tem procesu mnogokrat izgubljeni, zmedeni in sami. Ker je čas, da smo mi sprememba. Zase in za tiste, ki so nam pomembni.

Kot vsaka prava šola ima tudi ta svojo vpisnico. Z njo mi pomagaš zagotoviti, da si res vpisan le, če verjamem, da ti ta program lahko zadostno pomaga. Če ne najdeš besed ali ti je lažje, če se z mano pogovoriš, me lahko pokličeš tudi na 051368857. Odgovore bom videla samo jaz in jih brez tvoje privolitve ne bom delila z nikomer. Moj odgovor lahko pričakuješ najkasneje v roku dveh delovnih dni.

Vpiši se v čakalno vrsto in bodi prvi_a obveščen_a o novih terminih
Male šole žalovanja