PSIHOLOŠKO SVETOVANJE IN SPLETNI PROGRAMI ZA LAŽJO POT SKOZI ŽALOVANJE.

Mala šola žalovanja za pogumne odrasle

Enotedenski voden podporni program za tiste, ki po izgubi bližnjega želite zgraditi svoje temelje lažjega preživetja in življenja

Namenjen je tebi:

 • ki imaš nekoga tako rad_a, da se bojiš njegove izgube ali si imel_a nekoga tako rad_a, da te njegova smrt močno boli;
 •  ki v svojem boju za to, da preživiš in enkrat tudi zaživiš že vidiš pogum ter moč in zate, ki ju še ne in pri tem želiš podporo;
 • ki si želiš, da se bi lahko bolje pripravil_a na izgubo in govoril_a o njej;
 • ki si v procesu žalovanja želiš postaviti temelje večje sočutnosti in ljubezni do sebe;
 • ki si želiš bolje razumeti spremembe, ki jih žalovanje prinese in vedeti, kako se spoprijeti z njimi;
 • ki želiš bit slišan_a, razumljen_a in sprejet_a med ljudmi s podobno izkušnjo tvoji.

 

Če si se našel_a v zgornjih besedah, je tedenski voden spletni program Mala šola žalovanja pravi naslov, da zaživiš polnejše življenje. Življenje, ki je dobro, tudi ko je nepredstavljivo težko.

Trenutno prijava na program še ni možna, lahko pa se neobvezujoče vpišeš v čakalno vrsto.

75,00

Opis

Tedenski voden skupinski spletni program Mala šola žalovanja za pogumne odrasle vsebuje druženje v zaprti skupini na Facebooku in srečanja na Zoomu, ki potekajo v živo ter si jih lahko v FB-skupini ogledaš tudi za nazaj.

Sestavljajo ga:

 • trije live webinarji s temeljnimi temami za lahkotnejše življenje po izgubi: Zakaj žalovanje ni tvoj sovražnik?; Resnica o poteku žalovanja in Nauči se prisluhniti svojim čustvom;
 •  30 minutno individualno srečanje 1 na 1 z mano;
 • skupinska delavnica, na kateri preizkušamo temeljne, enostavne in učinkovite tehnike samopomoči;
 • zaključni ritual: krog razumevanja.

 

TERMINI:

Srečanja v živo potekajo v popoldanskih urah (od 18.00 dalje). V ponedeljek, torek in sredo se vidimo na WEBINARJIH, ki z zaključnim sproščanjem in debato potekajo 75 minut (do 19:15). V četrtek se lahko vsak prijavi na 30 minutno individualno srečanje. Uro določimo naknadno, če takrat ne morete pa se srečanja lahko izvedejo tudi v soboto. V petek poteka 60 minutna delavnica (od 18:00 do 19:00), ponedeljek pa se vidimo na zaključnem povezovalnem krogu (od 18:00 do 19:00). Vsa srečanja si boste lahko en mesec pogledali tudi za nazaj, saj vem, da smo, ko žalujemo včasih težje zbrani in kaj radi 2x preverimo.

VEČ O VSEBINI:

Webinarji ti prinašajo nove, praktične informacije, ki bodo spremenile tvoj pogled na žalovanje in ti ponudile možnost povezovanja z drugimi žalujočimi. Spoznaš namen žalovanja, njegov potek in spremembe, ki jih lahko prinese. Tako v žalovanju bolje razumeš sebe in spremembe, ki se ti dogajajo. Slednje vodi do več jasnosti ter manj ujetosti v obsojanju sebe tekom žalovanja.  Seznaniš se tudi s temeljnimi tehnikami za lažje razumevanja in sprejemanja svojih čustev, s čemer se boš lažje znašla_el, ko se močneje pojavijo. Mojemu kratkemu praktičnemu predavanju vsakič sledijo skupna vaja za lažje spoprijemanje s čustvi; povezovanje s skupino ter čas za vprašanja, ki mi jih lahko predhodno zastaviš tudi anonimno. Po vsakem webinarju dobiš tudi domačo nalogo, ki prispeva k tvoji spremembi, ni pa obvezna. Webinarji z zaključnim sproščanjem in debato potekajo 75 minut.

Skupinska delavnica je 60-minutno druženje, med katerim lahko na svoji koži preizkusiš več kot 5 praktičnih načinov (samo)pomoči.

Na  30 minutnem individualnem srečanju 1 na 1 ob moji podpori izvedeš vajo za ponotranjanje naučenega v Mali šoli žalovanja, v celoti prilagojeno tvoji izkušnji in trenutnim potrebam. Individualno srečanje je izbirno in se ti ga ni treba udeležiti, je pa vključeno v ceno. Nanj se boš prijavil_a po vstopu v skupino na Facebooku.

V zaključnem krogu razumevanja si vzamemo čas za svečan zaključek našega šolskega tedna, saj se v njem tudi močno povežemo kot skupina in za nove začetke.

Odzivi udeležencev

»Do tega tedna sem res mislila, da mi v življenju ne bo nikoli bolje; da je, kar je, in da se moram sprijazniti s tem. Da tako pač mora biti. Po tem tednu pa imam popolnoma drugačen pogled na svoje življenje. So in bodo težki trenutki; konec koncev mi očeta ne bo več nič vrnilo, toda lažje se bom spoprijemala s to mislijo. Hvala vam za izjemne vsebine in vašo predanost.«

– T.U.

 

»Počutim se popolnoma sprejeto in razumljeno ter čutim nek mir. Najbolj mi je bilo všeč to, da je vse potekalo sproščeno, brez prisile in da so bile teme, o katerih smo se pogovarjale, predstavljene na tako razumljiv način.«

– E.K.

 
»Mala šola žalovanja je najboljša investicija vase. Res ti veliko prinese. Zdaj lahko končno verjamem, da sem tudi jaz pomembna; da zmorem vse; da sem dovolj močna, čeprav nisem tako mislila. Da sem lahko srečna. Če pa kdaj nisem, pa je tudi ok.«

– P.N.

 

»Olajšala sem si pot žalovanja, s tem pa sem jo olajšala tudi svojim domačim, s katerimi bom delila novo znanje.«

– M.G.

 

»Zelo lepo strukturiran program z zelo osebno noto, zaradi česar sem se počutila res videno in slišano.«

– S.S.

 

»Želela sem si skupnost, v kateri bi lahko žalovala, in to sem tudi dobila. Predvsem pa se lažje spoprijemam z zunanjim svetom in se zavedam, da v tem resnično nisem sama.«

– T.H.

 

»Vzela sem si čas zase in kočno lahko brez zadržkov povedala, kaj čutim. Prisluhnila sem sebi.«

– Ž.P.

Pogosta vprašanja

Do kdaj je program primeren zame?

Program je lahko primeren zate tudi mesece ali leta po izgubi; kadar koli, ko čutiš, da je čas, da spremeniš svoj odnos do žalovanja in sebe.

 

Se pred začetkom skupnega dela tudi drugim porajajo občutki dvoma in strahu ali se to dogaja le meni?

Ker je žalovanje tudi moj sopotnik in sem sama prav tako vključena v redni terapevtski proces, vem, koliko poguma terja odločitev za delo na sebi in za spreminjanje odnosa do žalovanja – tudi če tvoja okolica še ni pripravljena na to. Koliko strahov te spremlja, ko se prvič odločiš za ta korak! Večina mojih strank mi na poznejših srečanjih pove, da je prišla z dvomi in s strahovi. S tabo bom delila tisto, kar jim je najbolj pomagalo.

 1. Občutka živčnosti in strahu, ki nas spremljata, ko se podajamo v nekaj novega, sta popolnoma normalna in pričakovana tudi v takšni situaciji, sčasoma pa se zaradi povezanosti, ki jo ustvarimo, zmanjšata.
 2. Na srečanjih nikoli ne boš povedal_a preveč ali premalo, ne boš šel_a prehitro ali prepočasi, ne boš potočil_a premalo ali preveč solz. Zadostovalo bo, da boš takšen_a, kot zmoreš biti v tem trenutku – s celotno paleto čustev. Da – tudi s tistimi, ki jih trenutno pri sebi še obsojaš. V svetovalnem procesu jih namreč ni treba skrivati ali koga ščititi pred njimi. Ko boš pripravljen_a, ti bom pomagala pri iskanju sprememb, ki si jih želiš zase, za tiste, ki ti veliko pomenijo, in za svoje življenje. Pri tem se trudim, da ne bi vsiljevala svojih prepričanj in ti po navadi ponudim več vaj ter vprašanj kot splošnih odgovorov. S tem ti namreč želim pomagati, da odgovore, ki jih boš lažje prenesel_a v svoje življenje, najdeš sam_a.Veliko žalujočih mi pove, da so sprva dvomili, ali naj v delo na sebi vložijo denar, saj je to v naši družbi še vedno tabu. Povratne informacije žalujočih kažejo, da svoj vložek razumejo kot investicijo v boljši odnos do sebe, drugih in polnejše življenje. Zato na ceno nikoli ne gledajo le kot na plačilo za skupno preživet čas, temveč kot na možnost dolgoročne spremembe, ki jim lajša življenje še leta po tem, ko zaključimo skupno delo.

 

Kaj vse potrebujem za sodelovanje? Je obvezno uporabljati kamero in mikrofon?

Potrebuješ račun na Facebooku, saj se vsi webinarji in srečanja odvijajo v zaprti skupini na Facebooku oziroma na Zoom povezavi, ki jo najdeš v skupini. Če si boš dogodke ogledal_a v živo in sodeloval_a pri njih (npr. s postavljanjem vprašanj), kar močno priporočam, si, prosim, poišči dokaj miren prostor in uporabljaj slušalke. Na ta način tisto, kar nekdo pusti v skupini, tudi ostane v njej. Potreboval_a pa boš tudi mikrofon in kamero (uporaba slednje je popolnoma tvoja odločitev, se pa spodbuja, saj se tako lažje povežemo). Koliko in kaj vse deliš s skupino, je popolnoma tvoja odločitev. Če na nekatera vprašanja ne odgovoriš oz. nanje nimaš odgovora, s tem ni nič narobe. Smiselno je, da si pripraviš še zvezek, v katerega boš zapisoval_a novo znanje in domače naloge.

 

Kaj pa, če mi ne bo prijetno deliti s skupino?

Deljenje s skupino nikakor ni pogoj. Nihče vas v deljenje ne bo silil. Delili boste toliko kot boste želeli. V skupinskih programih dam posebno pozornost temu, da lahko gre vsak s svojim tempom. Skupina je tu, da vas spodbuja, se v njej počutite manj sami ter da se lahko učite tudi iz izkušenj drugih.

 

Kako imam lahko več zasebnosti ?

Sedaj obstaja na Facebooku možnost anonimnega komentiranja v skupini. Ostalim udeležencem na seznamu članov skupine bosta vidna tvoje uporabniško ime in fotografija profila. Med srečanji se lahko sam_a odločiš, ali imaš prižgano kamero ali ne ter kaj in koliko boš delil_a s skupino; nihče te ne bo silil. Da bodo vsebine lahko dostopne v ogledu nazaj, se vsebina srečanj v živo snema in s svojim sodelovanjem se strinjaš s snemanjem.

 

Ali si lahko vsebine ogledam za nazaj?

Da, naša srečanja, ki po Zoomu potekajo v živo, bodo naknadno naložena na skupino na Facebooku in boš imel_a na voljo en mesec, da si jih ogledaš za nazaj.

 

Koliko časa mi bodo vzele domače naloge? Ali so obvezne?

Nobena domača naloga ti ne bo vzela več kot 15 minut – tako jo lahko opraviš takoj po srečanju ali ko ti ustreza. Naloge seveda niso obvezne, je pa dobro, da jih opraviš, da lahko o izkušnji govoriš z ostalimi; dobiš odgovore na morebitna vprašanja in predvsem začneš opažati spremembe v svojem življenju in žalovanju.

 

Kako naj doma povem, da sem se odločil_a plačati za delo na svojem duševnem zdravju in procesu žalovanja?

Vem, kako težko je včasih sporočiti takšno novico; sploh če naša okolica še ni pripravljena na tako velike korake in težko razume, zakaj ne bi raje vlagali v kaj konkretnega, kot sta recimo avto ali nova omara. Tudi to so seveda lahko tvoje prioritete in s tem ni absolutno ničesar narobe, a če čutiš, da želiš delati na sebi in bi to želel_a sporočiti tudi drugim, imam zate nekaj nasvetov.

Lahko jim poveš, da imajo prav; res bi lahko vlagal_a v kaj konkretnejšega, a težava je, da boš v tem konkretnem težko zares užival_a, če je tvoje počutje na dnu. Nato jim povej, da vseeno dolgoročno vlagaš v kar konkretne stvari. Vlagaš v bolj konstruktivne konflikte; manj naporne dni, polne bolečine in slabega razpoloženja; več prisotnosti, ko z njimi preživljaš čas; več veselja in lahkotnejše doseganje svojih ciljev ter ciljev, ki si si jih zastavil_a z njimi. Vlagaš v svoj zdajšnji in prihodnji odnos do sebe in njih. Ali ni to nekaj konkretno pomembnega?

 

Zakaj se je smiselno vpisati na čakalno listo in kaj se zgodi po tem?

Takoj po vpisu v čakalno vrsto na svoj e-naslov prejmeš potrditev. Takoj, ko bodo na voljo ti pošljem še točne datume srečanj. Ob odprtju prijav za ostale pa dobiš povezavo do vprašalnika, s katerim dokončno preveriš, ali je program v tem trenutku primeren zate. Ker se naše duševno zdravje rado spreminja, je namreč pomembno, da v danem trenutku čim pristneje spoznam tvoje potrebe. Tvoje mesto bo tedaj rezervirano še dodatnih sedem dni, kar pomeni, da imaš prednost pred vsemi, ki se prijavijo za tabo. Število mest je namreč omejeno.

Psihološka svetovanja in spletni programi za lažjo pot skozi žalovanje.

Vpiši se v čakalno vrsto in bodi prvi_a obveščen_a o novih terminih
Male šole žalovanja

Ustvari način žalovanja, ki dolgoročno podpira tvoje življenje.

Skupaj skozi žalovanje je program, v katerem globoko raziskujemo svoja čustva, misli in potrebe, da svojo pot z žalovanjem dolgoročno živimo čim lahkotneje in iskreneje. Program. v katerem se učiš sočutnejše in samozavestneje komunicirati s seboj in drugimi. Program za tiste, ki si želite najti svojo notranjo moč in svoj proces žalovanja prilagoditi tako, da bo upošteval vašo preteklost, sedanjost in prihodnost.

Ker si želim program ponuditi tistim, ki jih trenutno lahko da največ, te tukaj čaka vstopni vprašalnik. Z njim pa mi pomagaš zagotoviti tudi, da je vsebina čim bolj prilagojena tvojim potrebam. Odgovore bom videla samo jaz in jih brez tvoje privolitve ne bom delila z nikomer. Moj odgovor lahko pričakuješ v roku dveh delovnih dni. Prosim poglej tudi med promocije in vsiljeno pošto.

Postavi trdne temelje za bolj sočuten način žalovanja in življenja.

Mala šola žalovanja za pogumne odrasle je nastala, ker so nas v šoli o žalovanju žal naučili premalo. Ker smo zaradi tega v tem procesu mnogokrat izgubljeni, zmedeni in sami. Ker je čas, da smo mi sprememba. Zase in za tiste, ki so nam pomembni.

Kot vsaka prava šola ima tudi ta svojo vpisnico. Z njo mi pomagaš zagotoviti, da si res vpisan le, če verjamem, da ti ta program lahko zadostno pomaga. Odgovore bom videla samo jaz in jih brez tvoje privolitve ne bom delila z nikomer. Moj odgovor lahko pričakuješ v roku dveh delovnih dni.